Vloeistoffen in het vliegtuig

Sinds de mislukte aanslag op de trans-atlantische vluchten in 2006 zijn de regels met betrekking tot vloeistoffen in het vliegtuig in de gehele Europese Unie flink aangescherpt. Als je gaat vliegen, gelden er speciale regels op vloeistoffen in de handbagage. Passagiers zijn sinds 2006 dan ook verboden om in de handbagage meer dan 100 milliliter vloeistof in vloeistofflesjes te hebben. Alleen kleine hoeveelheden zijn dus nog toegestaan. Deze flesjes moeten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje worden gedeponeerd. Het plastic zakje mag geen grotere inhoud hebben dan 1 liter, en moet gesloten zijn. De voorwerpen moeten er goed in passen. Ten slotte mag er slechts één doorzichtig plastic zakje per persoon worden meegenomen.

Vloeistoffen in het vliegtuig: lenzenvloeistof, babyvoeding en medicijnen

Als je gaat vliegen kan lenzenvloeistof in het vliegtuig dus gewoon worden gebruikt, mits het aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Andere vloeistoffen in het vliegtuig (en dan in de handbagage) zoals babyvoeding of medicijnen kunnen ook mee (in de handbagage). Er geldt wel dat deze laatste twee vloeistoffen aantoonbaar nodig moeten zijn. Met babyvoeding het vliegtuig instappen zonder baby (of zonder hele goede reden) is dus alsnog verboden.

Deze regels gelden voor alle vluchten van en naar de Europese Unie, of bij vluchten die overstappen in de Europese Unie. Het zijn allemaal lastige regels, maar je loopt een groot risico als je slachtoffer wordt van een aanslag. Dan is het maar goed dat er dit soort regels voor vloeistoffen in het vliegtuig bestaan.

Vloeistoffen gekocht in het tax-free gedeelte

Na de paspoortcontrole kun je in het tax-free gedeelte nog spullen kopen. Er zijn daar ook veel vloeistoffen te koop, denk bijvoorbeeld aan een fles wijn. Alles wat je daar kunt kopen mag als vliegtuig handbagage mee. Er gelden hiervoor wel extra regels. Het moet het verpakt en verzegeld zijn. Het zegel dat op de verpakking zit, is slechts een dag geldig. Als je gaat overstappen op een andere luchthaven, dan is het niet toegestaan om het zegel te verbreken. Pas bij de eindbestemming kun je het gekochte artikel openmaken. Het is bovendien verstandig om het bonnetje te bewaren omdat het product aantoonbaar op de dag van de vliegreis moet zijn gekocht. Ook alcohol mag gewoon gekocht worden mits het aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.